Ohh sinaasappel
Die prachtige sinaasappel heeft zo’n mooie en handige vorm. Hij ligt lekker in de hand en met drie kun je heerlijk jongleren. Natuurlijk is die ook in de keuken te gebruiken. Als vers sapje bij het ontbijt… in een wortel- of pompoensoep… of als basis voor een sinaasappelbavarois. Hij laat zich moeiteloos combineren met verse gember en lemon grass. En wat dacht je van de geraspte schil in gebak en zoete nagerechten? Een Catalaanse crème brûlée, een kokoscake met een saus van gekonfijte sinaasappelschil? Versierd met kruidnagels in de glühwein of gewoon naturel drijvend in een mooie rooie sangria?
Een sinaasappel is een bol. Dat is interessant, want een bol heeft in verhouding tot de buitenoppervlakte het meeste inhoud. En dat is heel gunstig voor de verdampingscoëfficiënt van deze handzame sapcontainer van 100% biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Ze hangen in Spanje en andere warme landen gewoon aan de bomen langs de weg. Prachtig gezicht, zo’n boom vol met oranje bollekes. Soms kom je een boom in het wild tegen en das ideaal. Dan hoef je je arm maar uit te strekken en je hand teder om een oranje wonder heen te vleien. Een kort ogenblik twijfelt de sinaasappel nog. Blijf ik hangen of laat ik los. En dan? Ligt ie in je hand. Klaar voor …..