Soepzootje

Soepzootje

Soepzootje

 

In feite is soep geen ingewikkeld gerecht. Deze min of meer vloeibare substantie heeft smaak, kleur, structuur… is gepureerd of doorschijnend met garnituur erin of helder. Meestal eet je het met een lepel of slurp je het uit de kom naar binnen. Je kan in een klein kopje een driedubbel getrokken groentebouillon serveren met fijne tuinkruiden, als voorgerecht om de smaakpapillen wakker te maken voor een uitgebreid diner. Maar na een stevige boswandeling op een koude winterdag kun je ook genieten van een rijk gevulde maaltijdsoep, met een snee boerenlandbrood, besmeerd met glimmende goudgele echte boter. Daartussen zitten nog veel meer variaties. Dat is zo boeiend en waanzinnig aan soep. Het is als de oceaan vol leven. Als de oerbron waar alles in samenkomt. Het is het levende water dat zich alles herinnert en die alle smaken van de verschillende volkeren verbindt.

 

Als ik mijn dag in de keuken opstart, zet ik een grote pan water achter op het fornuis. Daar verdwijnen gedurende de dag schillen en groenteresten in. Dat vul ik later aan met wat kruiden, mediterrane bijvoorbeeld of oosterse. Het ligt er maar aan waar ik met mijn soep naartoe wil reizen.

 

Alles gaat er los in, dus ook de schillen van de ui, de knoflook, de knolselderij en de meeste groentes die ik schoonmaak voor de maaltijd. Het hele soepzootje drijft los. Als ik dan een zeef gebruik, dan kan ik zo scheppen en gooi ik het door de zeef in de andere pan, voor een soep of om een saus wat dunner te maken. De resten die in de zeef achterblijven, gooi ik weer terug in de bouillon. Als je deze bouillon voor je soep of saus gebruikt, wordt die voller en krijgt-ie meer karakter.

Is avonds iets over, dan zeef ik het en laat het afkoelen. Het ik alvast wat goud van de keuken voor die dag.

 

Mediteraanse mix

Tijm, rozemarijn, ui, knoflook, prei, wortel, kruidnagels, foelie, laurier

Oosterse mix

Komijn, koriander, kardemom, citroenblad, citroengras, fenegriek

Japanse mix

Kumbu, shiitake, prei, wortel, gember.

 

 

Geef een reactie